ارزیابی شبکه‏

ارزیابی شبکه (Network Evaluation) یا ارزیابی عملکرد شبکه، فرایندی است که به منظور اندازه‌گیری و ارزیابی عملکرد یک شبکه انجام می‌شود. در این فرایند، عملکرد شبکه شامل کیفیت خدمات، کارایی، پایداری، امنیت و سرعت ارتباطات شبکه بررسی و ارزیابی می‌شود.

ارزیابی شبکه می‌تواند به صورت منظم و دوره‌ای انجام شود تا اطمینان حاصل شود که شبکه به خوبی عمل می‌کند و تمامی نیازهای مورد انتظار کاربران را برآورده می‌کند. این فرایند نیز می‌تواند به منظور شناسایی مشکلات و بهبود عملکرد شبکه استفاده شود.

مفهوم امنیت شبکه

امنیت شبکه مجموعه‌ای از اقدامات و تدابیر، با هدف حفاظت از منابع، داده‌ها، و اطلاعات موجود در یک شبکه کامپیوتری یا ارتباطات شبکه‌ای است. هدف اصلی امنیت شبکه، جلوگیری از دسترسی غیرمجاز، استفاده ناصحیح، تغییر یا نقض امنیت داده‌ها و ارتباطات در شبکه است.

در شبکه‌ها، امنیت می‌تواند به انواع مختلفی از حملات و تهدیدات مرتبط باشد. برخی از تهدیدات رایج در شبکه‌ها شامل حملات دیده‌نشده، حملات نفوذ، سرقت اطلاعات، کنترل ناصحیح دسترسی، حملات ردپا، و حملات ضد سرویس (DDoS) هستند. امنیت شبکه میتواند با استفاده از تکنیک‌های مختلفی مثل رمزنگاری، فایروال، تشخیص تهدیدات، سیاست‌های دسترسی، و مدیریت شناسایی و احراز هویت، بالا برود.

امنیت شبکه در حوزه‌های مختلفی از جمله شبکه‌های کامپیوتری، اینترنت اشیا، شبکه‌های بی‌سیم، و شبکه‌های ابری اهمیت دارد. از آنجا که اطلاعات حساس مثل اطلاعات شخصی، رمزهای عبور، اطلاعات مالی، و اطلاعات تجاری در شبکه‌ها قابل انتقال هست، امنیت شبکه برای حفاظت از این اطلاعات خیلی ضروری است.

در کل، هدف از امنیت، استفاده از تکنیک‌ها و راهکارهای متنوع، ضمن حفاظت از اطلاعات، ارتباطات و منابع شبکه، از تهدیدات و حملات مختلف هست.

تهدیدات امنیتی رایج در شبکه‌ها

در اینجا بعضی از تهدیدات رایج در شبکه را براتون لیست کردیم.⭐ البته اینها تهدیدات رایج هست و روز به روز بر تعداد موارد این لیست افزوده میشه:

حملات نفوذ یکی از رایج‌ترین تهدیداته. وقتی فردی تلاش می‌کنه برای ورود غیرمجاز به شبکه با استفاده از روش‌هایی مثل کشف رمز عبور، تزریق کد و کراکر پسورد، حملات نفوذ اتفاق افتاده.

نوع دیگر، حملات ردپایی هست. در این حمله، مهاجمان سعی می‌کنن، فعالیت‌های خودشون رو به‌طور مخفیانه تووی شبکه انجام بدهند. استفاده از VPN، پروکسی‌ها و رمزنگاری تکنیک‌های حملات ردپایی هست.

حملات ردیابی، که مهاجمان با استفاده از تکنیک‌هایی مثل (IP spoofing)، یا (MAC address spoofing) و استفاده از شبکه‌های مخفی، هویت و موقعیت خودشون رو پنهان می‌کنند.

DDoS:

در این نوع حملات، چندین دستگاه مهاجم همزمان به یک سیستم یا شبکه حمله کرده و منابع اون رو به حداکثر فشار می‌اندازن تا دسترسی کاربران معمولی سخت بشه.

فیشینگ، در این نوع حملات، مهاجمان به وسیله ارسال ایمیل‌ها، پیام‌های تقلبی و صفحات جعلی وب، اطلاعات حساس کاربران مثل نام کاربری، رمز عبور، شماره کارت و اطلاعات شخصی دیگه رو هک می‌کنند.

نرم‌افزارهایی که در شبکه استفاده میشوند هم ممکن است توسط مهاجمان مورد بهره‌برداری قرار بگیرند. سیستم‌عامل، سرویس‌های شبکه، برنامه‌های کاربردی و پچ‌های امنیتی مواردی هستند که مورد حملات امنیتی شبکه قرار می‌گیرند.